Kocovina
Večer:
1. Nikdy nepijte na lačno. Stačí dva krajíčky chleba nebo párek v rohlíku a organismu se hned bude vstřebávat alkohol lépe.
2. Jelikož alkohol váže vodu a dehydruje, čím pijete silnější nápoje, tím víc je zapíjejte. Ideální jsou čistá voda či neslazené minerálky. Napijte se vydatně ještě před usnutím (hodně se napijte i druhý den po probuzení).
3. Pijte pokud možno jen jeden druh alkoholu. Zejména je neprozíravé se během večera ubírat od destilátů k vínu a zakončit pivem. To je návod nejen na kocovinu, ale i pořádné žaludeční problémy (o zvracení ani nemluvě).
4. Pokud se mezi sklenkami a panáky budete křísit kávou, kolou a dalšími kofeinovými nápoji, jen se dorazíte. Ty totiž také masivně váží vodu v těle. Na chvíli vás sice vzpruží, ale kocovinu pak budete mít jako z praku.
5. Podobně se dorazíte i kombinací alkoholu a nikotinu. Je skutečně dokázáno, že pití a cigarety či doutníky jsou spolehlivým receptem na hlavu jako střep. Kuřáci ovšem nejspíš bez své ‚dávky‘ stejně nevydrží. Komu není rady...
6. Před oslavou či alespoň před spánkem se nadopujte vitaminem C a B komplexem, totéž ráno. Ideální je voda s vymačkaným citronem. Průběh kocoviny se tak trochu zlehčí a zkrátí.
Ráno
7. Dobrá snídaně je základ. Dodejte zmučenému tělu živiny, krevní cukry štěpící alkohol a dostatek tekutin. Hned se vám uleví.
8. ‚Den poté‘ pijte mátový, kopřivový, heřmánkový čaj či čaj z řebříčku. Zklidňují játra a žlučník. Nakopne vás i lžička medu.
9. Zaručeným životabudičem je ranní sprcha. Dejte si ji co nejdřív po probuzení a prostřídejte 2-3krát teplou a studenou. Osvěží to nejen tělo, ale i ztrápený mozek.
10. Pokud dokážete chodit, nejspolehlivěji vás probere pohyb. Zacvičte si, jděte se tak na 20 minut projít ven na čerstvý vzduch, zhluboka dýchejte. Uvidíte, že až se vrátíte, bude váš tělesný i duševní stav již o něčem jiném. Pokud jste na tom ale opravdu zle, dopoledne prolenošte a ven vyrazte až po obědě.
Co nedělat:
* Nepřebíjejte kocovinu dalším alkoholem.
* Ráno se neprobírejte kávou.
* Zabijáky typu syrové vejce, chilli, worchester nebo maggi
jsou to poslední, co by váš žaludek přivítal.
* Kyselé okurčičky, slaneček či feferonky vás sice trochu
proberou, ale kocovinu budete mít vesele dál.
Víte, že:
* Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost (kočičina) a svůj význam získalo až koncem 19. stol. pod vlivem němčiny, kde se neblahému stavu říká kocour nebo také kočičí nářek?
* Alkohol přechází do krve se zpožděním asi 15-25 minut? Proto si k současnému stavu připočtěte navíc i to, co jste vypili za poslední půlhodinku, a dostanete aktuální stav opilosti.* Známý lék na kocovinu - rozpuštěný šumivý acylpyrin - může žaludeční nevolnost ještě